Toyota loni prodala celosvětově nejvíce aut.

7. 5. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, japonská automobilka Toyota Motor se v roce 2021 umístila na prvním místě v celosvětovém prodeji automobilů a podruhé za sebou tak porazila německý koncern VW. Přispělo k tomu bezesporu zmírnění krize v dodávkách dílů v jihovýchodní Asii, napsala agentura Kjódó.

Německá automobilka Volkswagen oznámila, že jí loni klesl počet prodaných vozů v meziroční komparaci o 4,5 procenta na 8,88 milionu aut. To je méně než 9,56 milionu vozů, jež prodala Toyota v období od ledna do listopadu.

Do prodejů Toyoty jsou započítány i vozy výrobce minivozidel Daihatsu Motor a výrobce nákladních automobilů Hino Motors. Obě zmíněné automobilky spadají do skupiny Toyota.

Narušení dodavatelského řetězce dílů vlivem pandemie covidu-19 nezasáhlo japonskou automobilku tak tvrdě jako jiné výrobce vozů. Např. již výše zmíněný Volkswagen musel omezit výrobu kvůli celosvětovému nedostatku čipů.

Toyota, kterou založil v roce 1937 Kičiro Tojoda, je největší výrobce automobilů na světě a produkuje jak osobní automobily, tak i dodávky, nákladní auta, motory, autobusy, roboty a jiné. Je to současně osmá největší společnost světa. Firma má sídlo ve městě Tojota v prefektuře Aiči. Pod křídla korporace spadají i automobilky Lexus a Scion.


Mgr. Petr Jezdinský

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč