Ministerstvo spravedlnosti navrhlo změnu vyhlášky o Centrální evidenci exekucí (CEE).

11. 10. 2020
Vážení klienti, jméno naší Společné realitní a advokátní kanceláře JURIS REAL, spol. s r. o. je neodmyslitelně spojeno s výkupem nemovitostí. I z tohoto důvodu musíme sledovat velmi dynamický legislativní vývoj ohledně exekucí. Protože jsme ale i praktici s dlouholetými zkušenostmi, tak nám nemohl uniknout ani chystaný posun v právní úpravě Centrální evidence exekucí (dále jen „CEE“), kde Ministerstvo spravedlnosti (dále jen „MSP“) plánuje změnu příslušné vyhlášky. Nově by se do evidence totiž měly zapisovat i údaje o oprávněných (věřitelích) a resort spravedlnosti taktéž částečně snižuje cenu, za kterou budou moci povinní získat úplný výpis z evidence.

„Změna povede na straně Exekutorské komory k propadu příjmů a zvýšení nákladů na úpravu a údržbu informačního systému CEE. Vyšší finanční náklady budou mít také jednotliví soudní exekutoři, kteří budou muset upravit svoje vlastní informační systémy,“ řekl České justici prezident Exekutorské komory Vladimír Plášil.

CEE původně vznikla jako evidence, ve které si třetí osoby mohly ověřit, zda zejména proti jejich smluvnímu partnerovi je či není vedena exekuce. Postupem času se ale CEE stalo zdrojem informací o exekucích pro samotné dlužníky. Dlužníky ale většinou zajímají jiné informace, než pouze potvrzení nebo vyvrácení skutečnosti, zda je vedena exekuce. CEE čelila v tomto ohledu dlouhou dobu poptávce dlužníků (povinných), aby zde bylo možné získat informaci o věřitelích (oprávněných).

 Stávající právní úprava má dvě vady. V případě, že je na ně vedeno např. šest exekucí, zaplatí za výpisy i 360 korun. Navíc se z nich nedozvědí všechny údaje. „Ve výpisu vidí pouze to, že byl nějaký dluh, třeba dva tisíce, ale už ne komu dluží a kolik je aktuální výše včetně poplatků za provedení exekuce,“ konstatuje Radek Hábl z Institutu prevence a řešení předlužení. To se má ale nyní změnit. Alespoň částečně. Ministerstvo spravedlnosti poslalo do připomínkového řízení novelu vyhlášky o centrální evidenci exekucí. Ta jednak pro dlužníky sníží ceny výpisů. Dlužníci za ně zaplatí maximálně 75 korun, pokud budou mít dvě až šest stran. Pokud jich bude více, částka bude maximálně sto korun. „Cílem je snížit riziko rezignace povinného na řešení své situace kvůli nedostupnosti dat z finančních důvodů,“ uvádí ministerstvo. Druhou změnou je to, že se občané z výpisů dozvědí, kdo návrh na exekuci podal. „Pokud by takto povinný např. zjistil, že vymáhaný dluh už uhradil, mohl by podat návrh na zastavení exekuce,“ míní úřad.

Potíž ale podle odborníků spočívá ve skutečnosti, že se povinný z výpisu ani poté nedozví původního věřitele. Jenom toho, kdo návrh na exekuci prodal. Což může být i agentura, která dluhy odkoupila. S tím souhlasí např. i Radek Hábl, který změnu vyhlášky dlouhodobě prosazoval. „Měla by tam být i celková vymáhaná částka. I když se exekuční příkaz pošle, tak už za půl roku se s těmi úroky, které tam jsou, velmi výrazně mění,“ míní Hábl: „Skutečný dluh je jiný, než člověk vidí ve výpisu.“

Prameny:

 

Mgr. Petr Jezdinský

 

 

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč