Bavorák loni vystřídal Mercedesy na čele trhu s luxusními vozy.

3. 4. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, vzhledem mj. ke skutečnosti, že na webu www.jrdrazby.cz se věnujeme úspěšně i aukcím a dražbám motorových vozidel, přinášíme v dnešní aktualitě pojednání ze světa luxusních automobilů. Celosvětový prodej luxusních osobních automobilů Mercedes-Benz se totiž loni snížil o pět procent na 2,05 milionu.

Tento fakt oznámil v tiskové zprávě německý koncern Daimler, který tato auta vyrábí. Značka Mercedes-Benz tak podle agentury Reuters poprvé za pět let přišla o vedoucí pozici na trhu s luxusními automobily. Předstihla ji konkurenční německá značka BMW, která informovala, že její globální prodej loni poprvé překročil 2,2 milionu vozů. V Evropě se loni prodej automobilů Mercedes-Benz propadl asi o 11 procent na 696.000. V Číně se snížil o dvě procenta na 759.000 vozů, zatímco ve Spojených státech o 0,4 pct vzrostl a dostal se na 276.000.

V samotném čtvrtém čtvrtletí se globální prodej automobilů Mercedes-Benz meziročně propadl téměř o čtvrtinu zhruba na 464.000 vozů. Daimler ve své zprávě poukázal na přetrvávající problémy s nedostatkem čipů. Situace kolem dodávek polovodičů zůstává nejistá a předpokládá se, že jejich nedostatek bude mít v příštích čtvrtletích vliv na výrobu i prodej.

Značka BMW je tak na prvním místě na globálním trhu s luxusními vozy, a to se značným náskokem.

Mgr. Petr Jezdinský (s použitím informací koncernu Daimler, resp. group-media.mercedes-benz.com/marsMediaSite a BMW, resp. press.bmwgroup.com)


Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč