Slavná antuka v Paříži zaznamenala letos velkou českou radost.

9. 7. 2021
Skupina JURIS REAL, je doslova osobou pana JUDr. Tomáše Mádla propojená se světem sportu. S ohledem na vítězství tenistky Barbory Krejčíkové v ženské dvouhře (!) a rovněž s Kateřinou Siniakovou i v ženské čtyřhře na French Open, poznáme v této aktualitě velmi unikátní nemovitost, resp. reality, a těmi jsou slavné tenisové dvorce v Paříži. Jsme přeci zemí Mandlíkové, Navrátilové, Novotné, Sukové či Kvitové a právě Barbora může být svou pílí, vytrvalostí, zdravým sebevědomým, kuráží a především skromností vzorem či inspirací pro další nejen mladé sportovce, nýbrž celou mladou generaci, tj. např. pokolení studentů, začínajících lékařů, vědců či umělců.

French Open, známý pod názvem Roland Garros (oficiálně francouzsky Les Internationaux de France de Roland Garros nebo Tournoi de Roland-Garros, také Mezinárodní mistrovství Francie v tenise), je druhý ze čtyř tenisových turnajů nejvyšší kategorie – Grand Slamu, každoročně hraný na přelomu května a června. Pojmenování získal po francouzském válečném letci Rolandu Garrosovi, který roku 1913 jako první přeletěl Středozemní moře. Úvodní ročník se konal v roce 1891 pod názvem Championnat de France. Až do začátku otevřené éry tenisu se v angličtině jmenoval French Championships.

V sezóně 1968 byl pak turnaj jako první z grandslamů otevřen profesionálním tenistům, což odráží část „Open“ v názvu. Pro pomalý antukový povrch, sedm kol a absenci tiebreaku v rozhodující sadě utkání, které muži hrají na tři vítězné sety, je French Open považován za fyzicky nejnáročnější tenisový turnaj světa.

Od roku 1928 je dějištěm události osmihektarový tenisový areál Stade Roland-Garros ležící na území 16. městského obvodu Paříže v sousedství Boulogneského lesíka. Představuje jediný ze čtyř nejvýznamnějších turnajů velké čtyřky hraný na otevřených antukových dvorcích. Největším z dvaceti tří kurtů je stadión Court Philippe Chatrier s kapacitou dosahující 15 tisíc diváků, jenž získal název po francouzském sportovním funkcionáři Philippu Chatrierovi. V roce 2020 byl opatřen zatahovací střechou. 

Druhý velký dvorec pro deset tisíc osob nese jméno Court Suzanne Lenglen po ženské tenisové legendě Suzanne Lenglenové. V březnu 2019 byl otevřen třetí hlavní stadion, Court Simonne Mathieu, pro 5 tisíc diváků pojmenovaný po francouzské šampionce turnaje a člence hnutí odporu Siimonne Mathieuové.

Program zahrnuje soutěže mužské i ženské dvouhry, mužskou, ženskou a smíšenou čtyřhru, soutěže juniorů, legend a vozíčkářů. Na počest čtyř francouzských tenistů první poloviny 20. století označovaných jako "Čtyři mušketýři" získává vítěz mužské dvouhry Pohár mušketýrů. Vítězka ženské dvouhry je pak oceněna Pohárem Suzanne Lenglenové. 

Mgr. Petr Jezdinský

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč