Import ojetin klesl do dubna o desetinu na 51.912 vozidel.

16. 12. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, dovoz ojetých osobních automobil od ledna do konce dubna letošního roku v meziroční komparaci klesl o desetinu na 51.912 vozů. V samotném dubnu činil pokles 8,5 procenta. Průměrné stáří dovážených ojetin se zvýšilo o půl roku na 11 let, téměř čtvrtina aut byla starší 15 let. Toto zjištění vyplývá z údajů Svazu dovozců automobilů.

Pozici značky, která se do České republiky dováží nejčastěji, si drží domácí Škoda Auto s importem 11.285 vozů, následuje Volkswagen s 9.898 dovezenými ojetinami a třetí je Ford s 3.762 vozy.

Na dalších místech se umístila prémiová německá trojice značek BMW, Mercedes-Benz a Audi. Češi si za čtyři měsíce taktéž dovezli 48 Ferrari, 19 Lamborghini, 13 vozů Aston Martin, deset Rolls-Royce, ale i 42 trabantů nebo jednu Volhu.

Dubnový meziměsíční pokles objemu dovezených ojetin o 16,9 procenta je podle generální ředitelky skupiny Aures Holdings Karolíny Topolové dobrou zprávou pro kvalitu českého autoparku, poněvadž znamená rovněž pokles objemu v tuzemsku nově zaregistrovaných starších a méně kvalitních aut.

Současně se o takřka 6.000 vozů meziročně snížil i celkový dovoz za první čtyři měsíce roku. Tato čísla vypovídají o poklesu zájmu zákazníků o ojetiny z dovozu a také o jejich větší informovanosti o tom, jaká rizika jsou s nákupem těchto vozů spojena,“ uzavřela Topolová.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím informací Svazu dovozců automobilů, Aures Holdings a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč