Nejdražší nové byty se nacházejí na Praze 2.

7. 12. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, nejdražší nové byty jsou v Praze v druhé městské části s průměrnou cenou 207.465 korun za m2. Nejlevněji se dá v metropoli pořídit byt na jejím jihovýchodě, konkrétně na Zbraslavi. Největší výběr bytů existuje v třetí, páté a deváté městské části. Toto zjištění vyplývá z analýzy společnosti Skanska.

V Praze 2 se v meziroční komparaci nabídka snížila takřka o polovinu, aktuálně se zde podle dat Skansky nachází volných 102 nových bytů, cena zde proti loňsku vzrostla o 33 procent. Praha 1 má omezené možnosti a v současné chvíli zde není k dispozici jediný nový byt. Meziroční růst cen v ostatních městských částech se pohybuje kolem 17 procent. Nejvyšší skok zaznamenala Praha 7, kde průměrná cena vzrostla téměř o polovinu a vyšplhala se na 194.888 korun za metr čtvereční. Spolu s Prahou 2 a 7 patří mezi nejdražší lokality také Praha 6. V Dejvicích a okolí činí průměrná cena nových bytů 181.967 korun za metr čtvereční. Jednou z hlavních příčin růstu cen nového bydlení v Praze je dlouhodobě nízká nabídka. Bytový boom naopak v posledních letech zažívá podle Skansky Praha 5. V nabídce je zde 561 nových bytů, což je meziroční nárůst o devět procent. V Praze 14 a 15 do nabídky vstoupily nové projekty a celkově je tak v těchto částech o 488 bytů více než loni. Doplnění nabídky nových bytů ve druhém letošním čtvrtletí je pro pražský realitní trh dobrou zprávou. Aby však přineslo skutečně viditelný efekt, musel by být růst dlouhodobý a musel by být generován novými projekty, nikoliv stagnací, která je v současnosti způsobena zejména nedostupností hypotečních úvěrů.

Nejdostupnější byty jsou v Praze na Zbraslavi, a to za průměrnou cenu od 113.027 korun za metr čtvereční, a v městských částech Lochkov (115.628 Kč/m2) a Lipence (116.199 Kč/m2). Pod hranicí 120.000 korun za metr čtvereční se v průměru nachází ještě Praha 19, vyplývá z dat. Zatímco většina cen ve srovnání s loňským druhým čtvrtletím rostla, konkrétně v Troji průměrná cena nových bytů klesla. Ceny nových bytů se zde meziročně snížil o 12 procent na 146.982 Kč/m2. 

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Skanska a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč