Zájem o nájmy se od června drží na vysoké úrovni.

2. 1. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, ceny nájemného vzrostly v meziroční komparaci o 20 až 30 pct a v metropoli pak dosáhly podle realitních společností, které ČTK oslovila, průměrně až hranice 400 korun za m2. Výrazně narostl počet zájemců o inzeráty. Na jeden se průměrně přihlásí kolem 40 zájemců a rekordmanem je podle digitální realitní služby Bezrealitky byt s počtem 327 poptávek.

Touha po pronájmech stoupla v červnu poté, co žadatelé toužící po vlastním bytu nedosáhli na hypoteční úvěr. Podle portálu Bezrealitky stoupl v září počet lidí hledajících nájemní bydlení o 40 procent, přičemž od března je počet poptávek zhruba na čtyřnásobných hodnotách. „V porovnání s loňskem existuje nyní u nás dvojnásobná poptávka,“ sdělil Robert Hanzl, generální ředitel Next Reality. V Praze a Brně je u Bezrealitky 35 procent inzerátů uzavřeno a staženo do tří dnů, polovina do osmi dnů od zveřejnění. Vzhledem k vysoké poptávce jsou byty pronajaty obratem, smlouvy se podepisují ve stejném týdnu, kdy vyšel inzerát. Bezrealitky uvádí, že průměrně se v České republice na jeden inzerát hlásí 30 zájemců. V Praze je to stejně jako 43 zájemců. Ty nejatraktivnější inzeráty, ať už dispozicí, lokalitou nebo cenou, pak mají během tří dnů i více než 300 zájemců.

Průměr ceny za metr čtvereční činí v hlavním městě 312 korun za m2. Vzhledem k vysoké poptávce očekávají realitní kanceláře další zdražování. V Praze by mohl metr čtvereční stát až 500 korun. Stoupat to bude do okamžiku, než přijde snížení úrokových sazeb hypoték. To bude mít za důsledek zvýšení dostupnosti půjček na bydlení, a tím logicky zvýšení zájmu o nákupy nemovitostí na úkor pronájmů.


Mgr. Petr Jezdinský, právník (s využitím ČTK, Bezrealitky a Next Reality)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč