Návrh stavebního zákona bude na další schůzi Poslanecké sněmovny čelit i zamítnutí.

8. 4. 2021
Vážení čtenáři, nový stavební zákon posunuli 1. dubna poslanci ve Sněmovně do závěrečného čtení. Ale vznesli k němu až osm desítek pozměňovacích návrhů, nad nimiž zasedne ještě jednou hospodářský výbor, aby k nim vydal svá doporučení. Členové zákonodárného sboru pak o nich rozhodnou společně s celým návrhem zákona zřejmě na následující schůzi, která začne 13. dubna. Návrh nového právního předpisu bude dokonce čelit i návrhu na zamítnutí. Stavební zákon se připravuje už několik let a vyvolává četné odborné právní spory a diskuse. Velká míra změn v rámci projednávání se též negativně podepisuje na přehlednosti, srozumitelnosti a nejednoznačnosti.
 
Sněmovna už dříve rozhodla o tom, že základem pro projednávání nebude původní vládní předloha, nýbrž komplexní pozměňovací návrh sněmovního hospodářského výboru, který plánuje zavést čistě státní model stavební správy. Úřady by i s úředníky přešly pod stát. Vláda naproti tomu navrhla hybridní model, který vzešel z loňské dohody ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové se Svazem měst a obcí ČR. Zákon měl zachovat stavební úřady na úrovni obcí. Dle návrhu hospodářského výboru by stál v čele stavební správy Nejvyšší stavební úřad jako ústřední správní úřad s celostátní působností, nepodřízený žádnému ministerstvu, který by zajišťoval vyjma rozhodovací praxe také personální ekonomický majetkový provoz státní stavební správy a elektronizaci stavební agendy. Kromě něj by soustavu tvořil ještě specializovaný a odvolací stavební úřad a krajské stavební úřady. Krajské stavební úřady by mohly zřizovat územní pracoviště. Stavební úřady by podle ministryně Dostálové mohly zůstat tam, kde jsou dnes, a byla by to územní pracoviště krajského stavebního úřadu. Ministryně před zákonodárci řekla, že vede řadu jednání se starosty, aby úřady mohly dál fungovat ve svých dosavadních prostorách. Již dříve uvedla, že úředníci by si mohli vzájemně pomáhat na těch úřadech, kde by se sešlo víc záměrů.
 
Řadě opozičních poslanců se návrh na čistou státní stavební správu nezamlouvá. Kritizují např. skutečnost, že jde proti loňské dohodě Ministerstva pro místní rozvoj se Svazem měst a obcí. Tvrdí rovněž, že se tak vzdálí stavební úřady občanům. Např. se takto zruší 400 obecních úřadů. Proto v různých variantách opozice navrhuje, aby stavební úřady v obcích nařídil přímo zákon podle stanovených kritérií a nezůstalo to na uvážení Nejvyššího stavebního úřadu. Ministryně Dostálová poslancům v reakci na jejich výtky mimo jiné řekla, že obec bude účastníkem stavebního řízení vždy. Ujistila, že žádní noví úředníci do systému vstupovat nebudou, nebudou se stěhovat na jiný úřad a po úřadech obíhat budou data místo lidí.
 
Před změnami stavebního zákona během projednávání ve Sněmovně varoval ministr kultury Lubomír Zaorálek. To, co se odehrává s návrhem ve Sněmovně, podle jeho slov vzbuzuje obavu, že ze zákona zmizí i to minimum, které bylo dohodnuto ohledně památek a kulturního dědictví. Taktéž varoval před prostorem pro korupci, který je podle jeho slov enormní. Návrh na zamítnutí zákona pak vznesl poslanec Pirátů Lukáš Černohorský. Podotkl pouze, že se nedomnívá, že by se dal vládní návrh.
 
 
Mgr. Petr Jezdinský (s použitím Advokátního deníku a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč