Česká republika má nejvíce industriální plochy na občany.

12. 7. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, ČR má nejvíce průmyslových a logistických ploch v přepočtu na 1 000 obyvatel ze všech států regionu střední a východní Evropy. Současně z nich má ale nejmenší neobsazenost. Toto zjištění vyplývá z analýzy realitně-poradenské společnosti Cushman & Wakefield. 

Podle oslovených expertů z různých odvětví to může dokazovat atraktivitu tuzemského prostředí pro investory, nicméně betonová zástavba má ale rovněž negativní dopad na místní životní prostředí. Názory obcí se přitom v tomto směru liší.

Na jedné straně může výstavba podle Svazu měst a obcí (SMO) přinést na území nové pracovní možnosti, zároveň však může snižovat místní kvalitu ovzduší, dopravy a infrastruktury.

Celková rozloha průmyslových a logistických prostor v regionu střední a východní Evropy ke konci roku 2023 činila takřka 61,5 milionu metrů čtverečních. Česká republika se na této ploše podílí 19 procenty, to jest tedy 11,7 miliony m2.

Podle analýzy Cushman & Wakefield má ČR těchto ploch 1 104 metrů čtverečních na 1 000 obyvatel, nejvíce z celého středoevropského a východoevropského regionu. Dle prezidentky Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí Zdenky Klapalové ČR byla, je a bude atraktivní lokalitou pro umístění poptávek vázaných nejen na automobilový průmysl, který dominuje lokálnímu trhu.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Cushman & Wakefield, novinky.cz a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč