Reality mohou přinést pěkné zhodnocení.

1. 1. 2023
Vážení klienti, milí čtenáři, doba vysoké inflace investicím nyní nepřeje, přesto některé dlouhodobé investice typu realit mohou přinést pro futuro pěkné zhodnocení. Trefou do černého pak mohou být alternativní typy investic. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK.

Aktuálně mohou akcie podobně jako ostatní riziková aktiva vykázat další pokles. Růst sazeb je do současného ocenění z velké části promítnut, nicméně burzy ještě mohou ztrácet pod vlivem očekávaného poklesu hospodářských výsledků,“ sdělil analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Díky růstu úrokových sazeb klesly ceny aktiv v mnoha sektorech, uvedl obchodní ředitel Wood & Company Petr Beneš. Zejména jde o odvětví navázané na fixně úročené výnosy. „U akcií se jedná zejména o realitní sektor, kde se řada firem obchoduje s velkým diskontem, tedy rozdílem mezi hodnotou vlastněných nemovitostí a tržní kapitalizací. Pro konzervativní investory, kteří nemají rádi rozkolísané veřejně obchodované akcie, jsou alternativou realitní fondy. Příznivý poměr rizika a výnosu představují například kancelářské budovy,“ doplnil.

Ředitel úseku investic Tesla investiční společnosti Tomáš Jícha vidí stále jako nejvhodnější z hlediska dlouhodobé udržitelnosti investice do nemovitostí. Zvláště pak za soudobé situace, která se vyznačuje nepřehledností v cenách energií a celkovou nejistotou, způsobenou především válkou na Ukrajině. Nemovitosti budou podle něj i nadále poskytovat nízké riziko investic, stabilitu a z dlouhodobějšího hlediska zajištěný výnos.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč