Investiční výhodnost nákupu realit je takřka nulová.

3. 9. 2021
Vážení čtenáři, milí klienti, skupina JURIS REAL a především pak Mgr. Roman Kaplan se zaobírají mj. i investicemi do nemovitostí. V tomto ohledu konstatujeme, že výhodnost investic do rezidenčních nemovitostí v červnu nepatrně vzrostla. Toto zjištění vyplývá z ukazatele, který poskytla UniCredit Bank, tzv. „Indikátoru napětí na trhu imobilií“. UniCredit indikátor napětí na trhu nemovitostí ukazuje, do jaké míry jsou tuzemské reality pro investory lákavé. Čím atraktivnější investicí české imobilie jsou, tím více totiž tlačí zvýšená poptávka ceny nahoru.

Výše zmíněný indikátor stoupl v červnu v meziměsíční komparaci o tři body na 0,02 procenta, čímž příležitost vydělávat na rozdílu relativně drahých nájmů a nízkých úrokových sazeb zůstala nadále prakticky nulová. Výhodnost nákupu rezidenčních realit už delší dobu klesala a v dubnu se UniCredit Indikátor napětí na trhu nemovitostí dostal po sedmi letech setrvale kladných hodnot pod nulu. Na této genezi (vývoji) se podepsal růst výnosů vládních dluhopisů a skutečnost, že nájmy přestávaly držet krok se zdražujícími imobiliemi. Hrubá roční výnosnost nájemného zůstala na 3,91 procenta. Po zohlednění předpokládané fixní míry opotřebení (pozn. dvě procenta) tak odhadovaná čistá roční výnosnost činila pouhých 1,91 procenta. Růst hypotečních sazeb znevýhodňuje nákup bytu či rodinného domu z pohledu lidí s hypotečním úvěrem. Pro střadatele jsou pak naopak vzhledem k nízkým výnosům vládních dluhopisů reality i nadále zajímavou investiční příležitostí.

Pro futuro lze očekávat postupný růst výnosů vládních dluhopisů i hypotečních sazeb, což by mělo stlačit indikátor napětí zpět pod nulu a působit na zpomalování růstu cen nemovitostí v tuzemsku. Relativně vysoké nájmy vzhledem k cenám imobilií v kombinaci s nízkými úrokovými sazbami budou ale nadále přiživovat poptávku po realitách v Ostravě, Ústí nad Labem, Jihlavě či Pardubicích. Na druhou stranu nákup bytu v Praze, Brně a Zlíně je pro investory na průměru již nevýhodný.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK a UniCredit Bank)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč