Hypoteční úvěry jsou pro čtvrtinu mladých lidí kvůli vyšším sazbám nedostupné.

3. 1. 2024
Vážení klienti, milí čtenáři, pro 23 procent mladých ve věku 25 až 34 let jsou hypotéky nedostupné kvůli vysokým úrokovým sazbám. Občané, kteří již půjčku na bydlení mají, často musejí kvůli zvýšeným úrokům výrazně šetřit. Toto zjištění vyplývá z dubnového empirického šetření společnosti KRUK ČR a SR mezi tisícovkou respondentů.

Největší problém s dostupností hypoték mají právě lidé ve věku 25 až 34 let, nejčastěji se ale kvůli zvýšení úrokové sazby po skončení fixace musejí uskromnit občané ve věku 35 až 44 let (11 procent). Více než pětina (22 procent) dotazovaných ve věku 25 až 34 let nicméně uvádí, že bez velkých obtíží zvládá splácet svůj úvěr na bydlení i po zvýšení úrokové sazby. Stejně je na tom i 21 % respondentů ve věku 35 až 44 let. Problémy se zvyšováním úrokových sazeb většinou neřeší lidé ve věkových kategoriích 18 až 24 let (79 procent), 55 až 64 let (79 pct) a ve věku od 65 let (89 procent), poněvadž žádnou půjčku na bydlení nemají.

Jen naprosté minimum respondentů průzkumu uvádí, že jsou nové splátky jejich hypotéky tak vysoké, že musejí svoji nemovitost prodat (jedno procento) nebo si na splátky půjčit v rámci rodiny nebo u jiné instituce (mírně přes jedno procento), což vnímáme jako pozitivní zjištění. Zadlužovaní kvůli splácení jiných půjček je vysoce rizikové a může vést k dluhové pasti,“ oznámila generální ředitelka KRUK Jaroslava Palendalová. Vysoké splátky trápí zejména podnikatele a živnostníky a obyvatele z Vysočiny nebo z Královéhradeckého kraje. „Největší problém s dostupností hypoték uvádějí paradoxně pracovníci v oboru finančních a pojišťovacích služeb, následovaní lidmi z oboru zemědělství a lesnictví. Nejmenší potíže se splácením mají zaměstnanci pracující v oboru informačních technologií a telekomunikací,“ doplnila a uzavřela Palendalová. Výzkum podle ní neodhalil zásadní souvislost mezi dostupností hypotečních úvěrů a úrovní dosaženého vzdělání. 


Mgr. Petr Jezdinský (KRUK ČR a SR a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč