Vláda schválila změnu legislativy: Snazší vystěhování problémových nájemců

15. 8. 2024
Vážení klienti, milí čtenáři, na návrh ministra spravedlnosti Pavla Blažka schválila vláda České republiky legislativní změnu právního předpisu, která pronajímatelům umožní jednodušší vystěhování problémových nájemců tzv. rozkazem k vyklizení. Dojde tak ke zkrácení a především ke zjednodušení řízení před soudem.

Jde o tzv. nové rozkazní řízení, které pomůže pronajímatelům bytů a činžovních domů rychleji získat zpět své nemovitosti od bývalých nájemců. Toto řízení se však vztahuje pouze na případy, kdy mezi pronajímatelem a bývalým nájemcem existoval nájemní vztah, který již skončil. Řízení se zahájí na návrh pronajímatele, který musí doložit, že:

1.) Skutečně vlastní realitu. Postačí označení bytu či domu stejným způsobem jako v jiných řízeních o nemovitých věcech. Justiční orgán si vlastnictví zkontroluje v katastrálním operátu.

2.) Žalovaný (bývalý nájemce) nemá k užívání bytu nebo domu platný právní důvod. Pronajímatel musí doložit, že nájemní poměr zanikl (např. byla dána výpověď smlouvy o nájmu bytu, doba nájmu na dobu určitou už uplynula apod.), a toto tvrzení doložit písemnými důkazy, a to nájemní smlouvou a dále písemnými důkazy pro uplatnění příslušného výpovědního důvodu (např. výpisy z bankovního účtu, zaslané výzvy k plnění apod.).

3.) Pronajímatel písemně vyzval žalovaného (bývalého nájemce) k vyklizení bytu. Výzvu k vyklizení musí pronajímatel doručit žalovanému nejméně 14 dnů před podáním žaloby soudu.

Snad výše zmíněná legislativa pomůže pronajímatelům.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ministerstva spravedlnosti)



Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč