Prodej motorových vozidel v Evropské unii opět klesl.

8. 3. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v meziroční komparaci snížil o 6,7 procenta na 719.465 vozů. Výrobci nadále čelili výpadkům v dodavatelských řetězcích.

Jedná se o nejslabší prodej od počátku sledování údajů, oznámilo v tiskové zprávě Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Tempo poklesu prodeje zrychlilo z lednových šesti procent.

Český Svaz dovozců automobilů již dříve sdělil, že v České republice se prodej nových osobních aut meziročně snížil o 3,1 procenta na 14.225 vozů. V prvních dvou měsících roku nicméně o 3,4 procenta vzrostl a dostal se na 30.488 aut, zatímco v celé EU ve stejném období o 6,4 procenta klesl a činil 1,4 milionu vozů. Sdružení ACEA upozornilo, že na největších automobilových trzích v EU se údaje o únorovém prodeji různí. Ve Francii se prodej meziročně snížil o 13 pct a v Itálii takřka o 23 procent. V Německu naopak prodej meziročně o více než tři procenta vzrostl, ve Španělsku se zvýšil takřka o sedm procent.

Automobilce Škoda Auto, která je součástí skupiny VW, prodej v zemích EU meziročně klesl o 13,1 procenta na 38.268 vozů. Podíl této značky na unijním trhu se tak snížil na 5,3 procenta z 5,7 procenta před rokem, uvádí ACEA.

Automobilový průmysl se už delší dobu potýká s nedostatkem čipů a dalších součástek. Situaci navíc v posledních týdnech zkomplikoval útok ruských vojsk na Ukrajinu. Škoda Auto stejně jako celý koncern Volkswagen kvůli invazi pozastavila veškeré své aktivity v Rusku, vyjma této skutečnosti čelí výpadku v dodávkách součástek z Ukrajiny.

Mgr. Petr Jezdinský (ekonomické rubriky webů)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč