Realitní trh letos čeká mírný pokles.

6. 3. 2023
Vážení klienti, milí čtenáři, na tuzemském realitním trhu se v letošním roce očekává pokračující pokles nákupů bytů i další nárůst poptávky po nájemním bydlení. Zástupci realitních kancelářích oslovených ČTK míní, že v druhé polovině roku 2023 klesnou úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Zájem o reality by měl posléze opět vzrůst, predikovali.

Generální ředitel Next Reality Robert Hanzl oznámil, že ve druhé polovině uplynulého roku 2022 se ceny nemovitostí propadly o 20 až 30 procent. V prvním kvartálu letošního roku očekává pokračující pokles trhu s nemovitostmi, ale už ne tak zásadní propad. „Spíše to budou mírné korekce a také se sníží ceny nemovitostí, u kterých dosud prodávající nezlevnili,“ odhaduje člen asociační rady Asociace realitních kanceláří. V posledních dvou letech byla podle generálního ředitele společnosti RE/MAX Jana Hrubého poptávka po nemovitostech extrémní. Nyní se realitní trh vrací do normálu na úroveň, která byla běžná před rokem 2020, informoval. Podle jeho názoru se změní nabídka rekreačních nemovitostí, po kterých byla během pandemie koronaviru extrémní poptávka. „Lze usoudit, že část vlastníků bude chtít chaty nebo chalupy prodat,“ sdělil Hrubý.

Prodávající musí počítat s delší dobou realitní inzerce a často slevit ze svých představ o prodejní ceně, uvedl realitní makléř Century 21 Michael Weber. Na trhu podle něj zůstanou zejména dvě kategorie kupujících. „Ti, kteří pořízení nemovitosti odkládat na později nechtějí nebo nemohou a ti, kteří v nastalém vývoji spatřují v nákupu příležitost. Pravděpodobná je i stagnace cen imobilií, jejichž pokles by mohl od druhého čtvrtletí roku 2023 zpomalit,“ doplnil Weber. Jan Škrabánek z Bezrealitky tvrdí, že se příští rok ponese ve znamení propadu cen napříč realitním trhem. Dotkne se to rodinných a činžovních domů a bytů před rekonstrukcí a v horším stavu, rekreačních nemovitostí a méně atraktivních lokalit. Dodal ale, že je vhodná doba pro nákup, jelikož vlastníci jsou ochotni smlouvat o ceně. „Kdo dnes koupí levně, ale s 'drahou' hypotékou, tak vydělá. Za pět let při refinancování dosáhne na lepší úvěr a cena nemovitosti stoupne,“ uzavřel Škrabánek.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Next Reality, RE/MAX, Century 21, Bezrealitky a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč