Produkce motorových vozidel za 3. kvartály stoupla o 11,5 procenta na 1,018 milionu.

13. 9. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, výroba osobních automobilů v České republice vzrostla o 11,5 procenta na 1,018 milionu. Milionová hranice tak padla o měsíc dříve než loni. Na cizozemské trhy mířilo celkem 939.716 osobních aut, tj. tedy přes 92 pct produkce. Export tak v meziroční komparaci vzrostl o 10,7 procenta a tuzemský prodej stoupl o více než pětinu. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu v tiskové zprávě.

 „Navzdory zářijovým výpadkům ve výrobě u kolínské Toyota Motor Manufacturing i Škoda Auto v Kvasinách a částečně Mladé Boleslavi, které byly zapříčiněny sérií živelných událostí u dodavatelů, bylo v prvních devíti měsících v tuzemském autoprůmyslu vyrobeno přes milion osobních vozidel. Překročení tohoto významného milníku o měsíc dříve, než tomu bylo v minulém roce je jasným potvrzením vitality českého autoprůmyslu, a jeho návratu k předkrizové výkonnosti,“ prohlásil prezident sdružení Martin Jahn. Největší domácí automobilka Škoda Auto vyrobila v lednu až září ve svých tuzemských závodech 633.995 osobních automobilů, což je nárůst o 23,5 procenta. V září zaznamenala automobilka pokles o 5,5 procenta, způsobený týdenní odstávkou závodu v Kvasinách a částečným omezením výroby v Mladé Boleslavi. Ty byly zapříčiněny výpadkem subdodavatele ozubených koleček motoru ve Slovinsku, jehož výrobu postihly záplavy. Elektrických vozů vyrobila Škoda Auto 80.663 kusů.

Nošovický Hyundai zvýšil produkci o 4,7 procenta na 254.300 vozidel. Z toho mělo 31.988 aut čistě elektrický a 21.673 vozů plug-in hybridní pohon. Představovaly 21 procent produkce. V kolínské Toyotě zaznamenali meziročně nižší produkční hodnoty, způsobené odstávkami, a to včetně poslední zářijové kvůli požáru dodavatele plastových dílů Novares. Automobilka vyrobila 129.638 automobilů, tedy o 17,3 procenta meziročně méně. Takřka polovinu produkce představovaly hybridní vozy.

Mgr. Petr Jezdinský (za využití webů společnosti Škoda auto, Hyundai, Toyota a ekonomických rubrik)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč