Evropská centrální banka varuje před rostoucím rizikem splasknutí bubliny na realitním trhu.

14. 12. 2021
Vážení čtenáři, milí klienti, rezidenční trh v eurozóně se zahřívá, což zvyšuje pravděpodobnost korekce na trzích s rezidenčními realitami. Uvedla to Evropská centrální banka (dále jen „ECB“) ve Frankfurtu nad Mohanem ve své zprávě o stabilitě.

Rodiny si v době pandemie vytvářejí finanční úspory a lidé stále častěji pracují z domova. To zvyšuje „hlad“ (poptávku) po nemovitostech a růst cen imobílií přesáhl sedm procent, což je nejvyšší údaj od roku 2005.

Rizika cenových korekcí ve střednědobém horizontu se výrazně zvýšila v souvislosti s rostoucími odhady nadhodnocení cen nemovitostí,“ konstatovala ECB v pololetní zprávě. 

Především domácnosti s hypotékami s variabilní (plovoucí) úrokovou sazbou nebo s kratší dobou fixace úrokové sazby u svých hypoték jsou ohroženy neočekávaným růstem úrokových sazeb, který by mohl negativně ovlivnit jejich schopnost splácet dluh.

Výstavba nezvládá držet krok s poptávkou a trh s bydlením je obzvláště horký v zemích jako Německo, Francie a Nizozemsko.

Navzdory oživení bytové výstavby nedostatek pracovních sil, omezení dodavatelského řetězce a růst cen vstupů mají dopad na schopnost stavebního sektoru rozšiřovat nabídku bydlení, což vytváří tlak na růst cen nemovitostí,“ uzavřela ECB.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím České tiskové kanceláře a fxstreet.cz)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč