V České republice roste zájem o nájemní bydlení.

13. 7. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, od počátku letošního roku vzrostl v ČR zájem o nájemní bydlení. V některých městech se o jednotlivé inzeráty totiž zajímají i desítky zájemců! Největší zájem byl napříč zemí o byty s dispozicí 2+kk a plochou mezi 45 až 50 metry čtverečními. Inzeráty s byty těchto rozměrů mizí z nabídky někdy i za několik hodin. Toto zjištění vyplývá z dat digitální realitního služby Bezrealitky.

 „Mnoho domácností sice žilo v posledních letech v nájmu, ale považovalo to za provizorní řešení. Teď zjišťují, že ani přes pokles úrokových sazeb na vlastní bydlení nedosáhnou a proto se teď poohlíží po 'definitivním' nájmu, kde zůstanou několik dalších let. Určitou roli může hrát i demografie,“ konstatoval šéf Bezrealitky Martin Ponzer.

Největší zájem o byty existuje tradičně v metropoli. Na jeden inzerát tam podle Bezrealitky momentálně reaguje průměrně 43 zájemců, zatímco před rokem to činilo 38 lidí.

V Brně a okolí se pak jedná zhruba o 18 zájemců, v prvním kvartálu 2023 jich bylo průměrně 14. Obdobné množství občanů se o nájemní bydlení uchází rovněž v Plzni s průměrným počtem 17 reakcí na jeden inzerát, meziročně o tři více.

Na čtvrtém místě se umístila města Středočeského kraje, kde průměrný počet zájemců mírně klesl na deset lidí.

Vyjma bytů 2+kk panuje zájem taktéž o další menší jednotky 1+kk nebo 1+1 s plochou kolem 35 až 40 metrů čtverečních.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím realitní služby Bezrealitky a České tiskové kanceláře)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč