Ojeté vozy za poslední rok zdražily o 9,4 procenta na 250.000 Kč.

1. 10. 2022
Vážení čtenáři, milí klienti, průměrná prodejní cena ojetin na konci 3. kvartálu v meziroční komparaci stoupla o 9,4 procenta na 250.000 korun, to jest tedy o více než 21.000 Kč. Proti průměrné ceně za první pololetí jde o navýšení o 5 000 korun. Toto zjištění vyplývá z údajů společnosti Cebia, která se zabývá prověřováním původu ojetin.

Auta stále zdražují, i když největší zdražení, které přišlo s oživením trhu už v květnu, mají za sebou. Přesto se ale nedá čekat, že by se cena již udržela. Na trhu je totiž výrazný nedostatek ojetých aut. V nabídce prodejců chybí oproti předchozím letům až pětina vozů,“ sdělila mluvčí Cebie Barbora Minksová. Zatímco v květnu a první polovině června měli prodejci na autech vysoké marže, od poloviny června se začala situace měnit. Lidé začali požadovat vyšší výkupní ceny a nyní už marže prodejců dosahují v průměru dlouhodobě běžných pět až sedm procent. Možnost získat od prodejce slevu je teď podle Minksové prakticky nulová. Kdo si loni koupil ojeté auto, mohl ho v mnoha případech letos prodat dráž, a to i přesto, že bylo o rok starší. Např. Škodu Octavii šestiletého stáří šlo letos prodat až o 20.000 Kč dráž než loni pětiletou. Ve třetím čtvrtletí se doba prodeje ojetiny zkrátila z pololetních 96 na 73 dní.

Od počátku roku se do České republiky importovalo celkem 136.877 ojetých osobních aut, což představuje meziroční nárůst o 19,6 procenta. Z toho 53.333 aut se dovezlo jen ve třetím kvartálu.

Větší příliv aut ze zahraničí odstartoval už v květnu, tedy nedlouho po otevření prodejních míst. V červnu a v srpnu se do ČR dostalo nejvíce aut od roku 2008.

Průměrné stáří všech prodávaných ojetých vozů na českém trhu meziročně kleslo z 9,5 na 9,1 roku. U importovaných ojetin činil pokles z 10,7 roku na 10,5 roku.

Vyjma sníženého stáří čerstvě dovezených aut mělo na pokles průměrného věku vliv především nižší stáří vozů se zahraničním původem dovezených v minulých letech, které se letos přeprodávaly.

Mgr. Petr Jezdinský (CEBIA a ekonomické rubriky)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč