Kupující nových bytů stárnou, průměrný věk je již 46 let.

7. 8. 2023
Vážení klienti, milí čtenáři, průměrný věk občanů, kteří si pořizují nový byt, stále stoupá. Podle aktuálních prodejních statistik společnosti Central Group dosáhl už takřka 46 let. Příčinou je nejen stárnoucí populace, nýbrž také špatná dostupnost bydlení, která teď dopadá hlavně na mladší ročníky financující bydlení hypotečním úvěrem. Stále více lidí se nyní obrací k vlastnictví bytu jako k zajištění na stáří a ochraně proti inflaci. Rostoucí nájemné a debata o neudržitelnosti současného důchodového systému totiž ukazují, že na bydlení v nájmu se lidé středního věku, ale ani ti mladší nemohou pro futuro spoléhat.

Zatímco v roce 2015 bylo průměrnému kupujícímu v Central Group 39 let, o pět let později to bylo skoro 44 let a v současné době je mu v průměru 45,8. Stejně tak roste podíl klientů nad 50 let, kteří již v současnosti tvoří bezmála třetinu. Naopak se zmenšuje skupina čerstvých vlastníků bytů, kteří ještě neoslavili třicetiny. Dříve jich byla až pětina, nyní jen zhruba 12 procent. Tento trend odpovídá stárnutí populace, zhoršování dostupnosti bydlení i tomu, jakým způsobem dnes občané financují nový byt. V minulosti si na koupi bytu brala hypotéku zhruba polovina klientů Central Group. Nyní jsou ale úrokové sazby třikrát dražší než v roce 2021 a lidí, kteří financují byt úvěrem, výrazně ubylo. To se týká zejména mladých, kteří ještě nemají úspory na zaplacení části kupní ceny nemovitosti v hotovosti.

Investice do vlastního bytu začíná být především pro současné čtyřicátníky, ale i mladší ročníky nezbytností, a mnoho lidí si to uvědomuje. Jak ukazuje aktuální debata o valorizaci důchodů, reálně totiž hrozí, že za několik let už současný, těžko udržitelný penzijní systém nemusí fungovat, a tak je potřeba mít vlastní zázemí. „Situaci dobře ilustruje srovnání výše starobního důchodu a nájemného. V Praze byl loni průměrný důchod 19.173 Kč měsíčně. To při současné výši měsíčního nájemného, které činí v metropoli zhruba 400 Kč za m², stačí jen na pronájem garsonky. Průměrnému pražskému důchodci pak nezbydou téměř žádné peníze na další výdaje. Proto je lepší se na nájemní bydlení do budoucna nespoléhat,“ vysvětluje a uzavírá výkonná ředitelka společnosti Central Group Michaela Tomášková.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Central Group a Hypoindex.cz)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč