Nejoblíbenější rodinné domy jsou do pěti milionů korun a do 200 m2.

15. 12. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, mezi nejvyhledávanější starší rodinné domy na realitním trhu patří patrové nemovitosti okolo pěti milionů korun a o rozměrech 120 až 200 metrů čtverečních. Kupci nejčastěji žádají dispozice 4+kk a 5+kk. Zásadním měřítkem je pro ně vzdálenost od velkých měst a energetická úspornost budov. Často vyhledávanými prvky jsou ale rovněž  např. dvě koupelny nebo garáž. Nejvíce domků se prodává ve Středočeském a Jihomoravském kraji. Sdělily to realitní kanceláře, které oslovila ČTK.

Podle dat služby Bezrealitky.cz činila ve 2. kvartálu letošního roku průměrná cena za metr čtvereční v rodinném domě 53.534 korun. Ceny domů se liší podle lokality a stavu. Nejdražší rodinné domy se nacházejí v Praze, ve které stál metr čtvereční přes 97.000 korun. Ve Středočeském kraji stál metr čtvereční takřka 65.000 korun a v Jihomoravském kraji 51.000 korun. Toto zjištění vyplývá z interních dat firmy. „Obecně se nejvíce prodávají rodinné domy do pěti milionů korun v lokalitách poblíž velkých měst. Za posledního půl roku byla podle našich dat průměrná cena prodaného domu 4,8 milionu korun. Jestliže se ale podíváme na ceny domů ve městech, např. v Brně vychází dům s rozlohou 150 metrů čtverečních přes deset milionů korun, v Praze necelých 15 mil. korun. Cena za metr čtvereční se přitom v Praze i Brně oproti začátku roku snížila v řádu tisíců korun,“ uvedl jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz. Podle inzertního portálu Sreality se třeba ve Středočeském kraji momentálně nabízí na prodej 3.547 domů a v Jihomoravském 1.772 rodinných domů. Současně se podle společnosti meziročně prodloužila průměrná doba inzerce z loňských 74 dnů na 81 dnů.

V zásadě máme dvě skupiny kupujících, každá z nich pak vyhledává specifickou lokalitu. První skupina bude pravidelně dojíždět do regionálního centra za prací a je pro ni prioritou skvělá dopravní dostupnost. Do této skupiny patří například takzvaní 'Novostředočeši'. Tak říkáme Pražanům, pro které již koupě vlastního bydlení v Praze byla nad jejich možnosti, nebo by museli slevit ze svých požadavků. Druhá skupina kupců nepotřebuje pravidelně dojíždět, a tak ji neomezuje dopravní obslužnost. Jejich postavení coby zájemce o nemovitost je výrazně silnější,“ uzavřel ekonomický manažer Bezrealitky.cz Ondřej Strada.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím FérMakléři.cz, Bezrealitky.cz, Sreality.cz a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč