Počet automobilů v České republice loni stoupl o 172 tis. na 6,598 milionu.

20. 10. 2024
Vážení čtenáři, milí klienti, počet osobních aut na českých silnicích loni vzrostl o 172.000 na 6,598 milionu vozů. Jejich průměrné stáří se zvýšilo o 0,28 roku na 16,21 roku. Toto zjištění vyplývá z údajů Svazu dovozců automobilů.

Podle mluvčího svazu Petra Horáka je stáří automobilů na českých silnicích a dálnicích jedno z nejvyšších ze všech evropských zemí a tempo jeho stárnutí se v covidových letech 2020 a 2021 ještě více urychlilo.

Přesto je možné pozorovat jisté indicie, které mohou napovídat, že se nepříznivý trend pomalu otáčí. Jedním z ukazatelů může být rozdíl mezi počtem registrovaných nových aut a počtem ojetých vozů individuálně importovaných.

Ten činil v loňském roce 67.509 kusů ve prospěch nových automobilů, a je tak nejvyšší od roku 2019, kdy byl 72.654 kusů.

Svou roli by mohla sehrávat skutečnost, že aktuálně je na trhu dostatek nových vozů a celá řada výrobců přichází se zvýhodněnými cenami, což by kupující mohlo motivovat k nákupu nového vozu namísto ojetiny,“ uzavřel Horák.


Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Svazu dovozců automobilů a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč