V České republice bylo loni dostavěno nejvíce bytů od roku 2007.

11. 10. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, stavbaři v ČR loni dokončili nejvíce bytů od roku 2007. V meziroční komparaci počet dostavěných bytů stoupl o 14 procent na 39.398. Zároveň se ale zvedly finanční náklady na jejich výstavbu a také se prodloužila délka stavby.

V tiskové zprávě o tom informoval Český statistický úřad (dále i jako „ČSÚ“). Nejvíce se podle něj loni stavělo ve Středočeském kraji a Praze, naopak nejméně bytů bylo dokončeno v Karlovarském kraji. Pětina dokončených bytů byla podle statistiků ve středních Čechách, kde ze dvou třetin převládly byty v rodinných domech. Vedle toho v metropoli výstavbu tradičně táhly bytové domy.

Více než polovina dokončených bytů v České republice v roce 2022 připadla na rodinné domy. „U bytů v rodinných domech to bylo dokonce maximum. Od boomu v 70. letech nebylo dokončeno více než 20.000 bytů v žádném jiném roce,“ uvedla Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Na výstavbu jednoho bytu v rodinném domě přitom bylo třeba podle Českého statistického úřadu meziročně vynaložit o 400.000 korun více a v bytovém domě o 140.000 korun více. Jeden bytový dům se v průměru stavěl 41 měsíců a rodinný dům 40 měsíců. Obytná plocha bytu se proti předchozímu roku takřka nezměnila. V průměru činila 71 metrů čtverečních.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČSU a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč