Stáří vozového parku v České republice stouplo na 16 let.

12. 10. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, stáří tuzemského vozového parku se za posledních deset let zvýšilo o 2,2 roku na 16 let. Automobily na české silniční síti jsou v průměru třetí nejstarší v Evropě. Evropský průměr přitom činí 12 let. ČTK to v tiskové zprávě oznámil Svaz dovozců automobilů.

Na konci prvního kvartálu existovalo v registru vozidel 6,472 milionu osobních aut, což je o zhruba 47.000 víc než na počátku roku. V samotném březnu bylo zaregistrováno 22.378 nových osobních automobilů a registrace tak poprvé od pandemie covid-19 překonaly čísla z doby před světovou epidemiologickou krizí. Starší vozový park než v ČR existuje pouze v Estonsku (16,8 roku) a Řecku (17 let). Vůbec nejmladší osobní auta průměrně jezdí v Lucembursku (7,6 roku), Dánsku (8,5 roku) a Rakousku (8,7 roku). Sousední Slovensko „se zastavilo“ na hodnotě 14,3 roku.

Svůj podíl na stárnutí vozidel v tuzemsku má zejména stáří ojetých vozů importovaných ze zahraničí. Jen v loňském roce tvořily osobní automobily starší deseti let celkem 52,61 procenta všech dovezených aut a vozy starší 15 let se na importu podílely 23,77 pct. Stárnoucí vozový park má přitom přímý dopad na snižující se bezpečnost vozidel jezdících po českých silnicích, tedy i na počet zraněných a usmrcených osob při dopravních nehodách, a rovněž na množství škodlivých zplodin vypouštěných do ovzduší.

Mgr. Petr Jezdinský (za použití tiskové zprávy Svazu dovozců automobilů a ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč