Tančící dům se umístil mezi nejkrásnějšími stavbami světa.

6. 9. 2021
Vážení čtenáři, Tančící dům na rohu Jiráskova a Rašínova nábřeží v Praze stále budí emoce. Analytický software společnosti Roofing Megastore, který srovnával parametry padesáti nejslavnějších architektonických děl s číselným poměrem známým jako zlatý řez, vynesl Tančící dům na 9. příčku. Předběhl tak např. německý zámek Neuschwanstein nebo jordánskou Petru. Za nejkrásnější ze všech staveb označil software budovu Katedrály svatého Pavla v Londýně.

 Tzv. zlatý řez je fascinující geometrický princip, který je často používán jako barometr krásy. V umění a fotografii je pokládán za ideální proporci mezi různými délkami a číselně se vyjadřuje poměrem 1: 1,618.

 Při porovnávání budov experti vykreslili potřebné body budovy a pomocí vlastního softwaru porovnali vzdálenosti mezi těmito značkami se značkami stanovenými poměrem zlatého řezu.

 Ještě zajímavější je, že podle studie bylo v první dvacítce jen šest modernějších staveb postavených v 19. století a později. Tančící dům připomínající taneční pár Ginger a Fred mezi nimi figuruje hned na třetím nejvyšším stupínku. V celkovém hodnocení studie se nachází na devátém místě z padesáti. Informoval o tom známý (slavný) britský deník Daily Mail.

 Dalšími stavbami, které se ve studii objevily jsou např. Chrám Vasila Blaženého v Moskvě, Westminsterské opatství v Británii, Casa Mila Antonia Gaudího ve Španělsku, indický Tádž Mahal, americká katedrála v St. Louis, Santa Maria del Fiore v Itálii či japonský císařský palác Kókjo.

 Prameny:

  
Mgr. Petr Jezdinský


Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč