Vyšší úrokové sazby hypotečních úvěrů spekulační kupce podle developerů neovlivňují.

9. 9. 2022
Vážení klienti, milí čtenáři, rekordní nárůst průměrné úrokové sazby hypoték neovlivní kupce, kteří kupují bydlení spekulačně pro pokrytí inflace růstem cen nemovitosti.

Podle výkonného ředitele Sekyra Group Leoše Anderleho za velmi strmý růst půjček na bydlení může opakované zvyšování úrokových sazeb České národní banky. Vyšší cena peněz se navíc promítá i do nákladů developerských projektů. Lze tedy očekávat určité ochlazení realitního trhu. Situace bohužel dopadá především na klienty, kteří kupují bydlení pro vlastní potřebu. Pro investory je investice do realit díky vysokému inflačnímu očekávání stále atraktivní. Drahé hypotéky dopadnou negativně hlavně na ty, kdo potřebují řešit své bydlení – tedy na rodiny a mladé lidi. Výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková konstatovala, že nová nařízení ČNB už od 1. dubna řadě občanům cestu k vlastnímu bydlení ještě ztížila. Zatímco v lednu na pořízení bytu v hodnotě pět milionů korun stačilo našetřit 500 tis. z vlastních zdrojů, od dubna bude třeba mít minimálně milion. Navíc si bude možné vzít úvěr jen do výše 8,5násobku čistého ročního příjmu.

Poptávka po nemovitostech je podle analýzy UniCredit Bank živena vírou v pokračující zdražování, a udržuje si charakter spekulační bubliny, vyplývá z ukazatele napětí na trhu nemovitostí UniCredit Bank. Hrubá roční výnosnost nájemného klesla meziměsíčně o deset bodů na 3,54 procenta. Po zohlednění předpokládané fixní míry opotřebení nemovitostí odhadovaná čistá roční výnosnost činila 1,54 procenta. Ceny bytů klesat nemohou, protože stavební náklady rostou, cena práce na trhu roste a většina městských částí již žádá za povolení výstavby nemalý poplatek formou kontribuce, marže developerů je vesměs stále stejná. Dá se tedy předpokládat, že v roce 2022 bude cena nemovitostí stále růst, a to cca o deset procent.

Mgr. Petr Jezdinský (za využití ekonomických rubrik)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč