Zájem o rekreační objekty v meziroční komparaci klesl o 23 procent.

2. 10. 2022
Vážení klienti, milý čtenáři, v uplynulých letech existoval enormní zájem o chaty a chalupy. Letošní léto je však ve znamení zahraniční dovolené. Důvodem je rozvolnění proticovidových opatření, touha po normální dovolené, ale i drahý stavební materiál na výstavbu rekreačního objektu. Chaty a chalupy tak ke koupi momentálně lidé ve svém hledáčku nemají. Po cca dvou letech tak skončil boom, který zapříčinily časté lockdowny, karantény a zavřená školská zařízení.

Podle dat realitního portálu Videobydlení.cz poklesl oproti loňskému roku zájem o různé rekreační nemovitosti až o 23 procent. Mnoho chat a chalup zůstalo rozestavěno a stavba se prodloužila. Důvodem je drahý stavební materiál a rostoucí inflace. Občané raději nechají rozestavěné své chaty nebo chalupy, než aby přiškrtili rodinný rozpočet někde jinde. Stavba chaty nebo chalupy je zbytná záležitost, bez které se člověk obejde. Když se výstavba rekreačního objektu protáhne třeba i o dva roky, nikomu to extrémně vadit nebude a finanční náklady budou třeba nižší.

V současnosti je v nabídce portálu Videobydleni.cz přes 800 chat a chalup k prodeji. Na českém realitním trhu nastává zajímavý trend pořízení rekreačních objektů v zahraničí. Nejčastěji se jedná o Chorvatsko a Španělsko, kde se ceny těchto objektů pohybují na úrovni průměrného bytu 2+1 v Praze a ještě jsou schopny vytvořit zajímavější výnos z hlediska dalšího pronájmu. V současné době existuje v České republice lehký pokles nabídkových cen méně kvalitních chat a chalup o 5 až 8 %. Jedná se především o chalupy bez vodovodu, kanalizace a v méně turisticky zajímavých lokalitách. K tomuto trendu nyní přispívá i horší dostupnost financování.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím Videobydlení.cz a Hypoindex.cz)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč