Koncem loňska byl průměrný nájem 16.576 Kč.

17. 3. 2024
Vážení klienti, milí čtenáři, ve 4. kvartálu minulého roku činil průměrný nájem v České republice 16.576 korun, to jest mezičtvrtletně i meziročně klesl o čtyři procenta. Změny v nájemném se ale liší podle dispozic a lokalit, ve kterých se byty nachází. Nejvyšší nájem existoval tradičně v hlavním městě. Toto zjištění vyplývá z rozboru portálu UlovDomov.cz., jenž provozuje inzertní portál zaměřený na pronájmy. Ten momentálně spravuje privátním vlastníkům 2 800 realit v hodnotě přesahující 18 miliard korun. Je také členem skupiny Miton, a to vedle projektů jako Glami, Bonami, Twisto a Qerko. V roce 2022 byly ceny nájmů nižší a nahoru je zvedala menší dostupnost vlastnického bydlení.

Ceny za pronájem meziročně narostly v nejvíce případech o jedno až šest procent. Některé dispozice bytů, případně byty v některých krajských městech, z průměru ale vybočovala. „Analýza ukázala konkrétně v Praze růst od jednoho do osmi procent. V absolutních číslech se nyní bavíme o navýšení cen od 340 do 1 490 korun. Z průměru zde vyčnívá osmiprocentní meziroční růst u dispozice 2+kk, což si vysvětlujeme značnou oblíbeností této dispozice. Cenový růst nájmů, který se loni odehrál nejčastěji v řádech stovek korun, nepovažuji za nijak dramatický,“ oznámil výkonný ředitel UlovDomov.cz Michal Hrbatý. Za pronájem bytu 2+kk v hlavním městě občané aktuálně zaplatí 20.300 korun. Na počátku podzimu to přitom bylo 19.150 korun. Jednopokojový byt vychází zhruba na 14.500 korun a třípokojový mezi 25.000 až 29.000 korunami. Cena se podle analýzy mezi třetím a čtvrtým čtvrtletím u některých dispozic i snížila, a to konkrétně u dispozice 3+1 o čtyři procenta a u dispozice 1+kk o procento. V Brně existovala dle rozboru podobná geneze. Ostravské byty na zkoumaném vzorku meziročně rovněž zdražovaly, ale mezičtvrtletně nájmy spíše stagnovaly.

Rozdíl při porovnání měsíční platby za nájem se splátkami hypotéky při aktuálních sazbách a cenách za metr čtvereční je podle analýzy stejný jako na začátku podzimu. Za koupi bytu v Praze po rekonstrukci a v dobrém stavu, by cena za m2 činila podle analýzy kolem 122.000 korun. Splátka 90 procent hypotéky sjednané na 30 let při průměrné nabídkové úrokové sazbě 6,25 procent ročně by u bytu o rozloze 60 metrů čtverečních vycházela kolem 40.500 Kč. Platba za nájem na podzim vycházela dvakrát levněji než splátka úvěru bytu koupeného na úvěr. Z údajů Swiss Life Hypoindexu vyplývá, že průměrná sazba hypoték na počátku ledna klesla z prosincových 6,02 procenta na 5,96 procenta. „Souhra faktů, kdy hypotéky v průběhu loňska nestihly zlevnit a např. starší byty už naopak mírně zdražovaly, vedla u menších úvěrů k nárůstu měsíční splátky v řádu desítek korun. U větších úvěrů nad pět milionů korun už pak šlo o nárůst splátky o stovky korun, což prakticky dorovnalo pohyb cen nájmů a index tak zůstal na podobných hodnotách, jako tomu bylo na začátku podzimu,“ uzavřel Hrbatý.

Mgr. Petr Jezdinský (za využití UlovDomov.cz. a České tiskové kanceláře)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč