Světoznámou vilu s malbou od Caravaggia v aukci nikdo nevydražil.

1. 2. 2022
Vážení čtenáři, o vilu v centru Říma s jedinou známou nástropní malbou od italského malíře Caravaggia v úterní internetové aukci nikdo neprojevil zájem. Vila, jejíž vyvolávací cena byla 353,25 milionů eur (asi 8,6 miliard Kč), bude v dubnu znovu nabídnuta s asi dvacetiprocentní slevou, uvedla agentura Reuters.

Nemovitost se na trhu objevila po vleklém sporu o dědictví. Soudem jmenovaní znalci ji původně ocenili na 471 milionů eur (asi 11,5 miliard Kč). Vila je tak potenciálně jedním z nejdražších domů na světě.

Současný palác je tím, co zbylo z rozsáhlé Villy Ludovisi, kterou v 16. století nechal postavit kardinál Francesco Maria del Monte. Počátkem následujícího století ji prodal současným vlastníků, rodině Ludovisiových.

Na výzdobu svého sídla kardinál pozval řadu významných umělců své doby. Strop jeho pracovny opatřil Caravaggio v roce 1597 trojicí římských bohů, jimž namaloval svoji vlastní tvář i tělo. Cena samotné malby se odhaduje na 310 milionů eur (7,6 miliard Kč).

Palác o výměře 2 800 m2 stojí poblíž prestižní ulice Vittorio Veneto, kde sídlí např. americké velvyslanectví.

Palác Casino dell´Aurora se dostal do soudem nařízené aukce kvůli sporům mezi Ritou Boncompagniovou Ludovisiovou, poslední manželkou vévody Nicoly Boncompagniho Ludovisiho, který zemřel v roce 2018, a jeho syny z prvního manželství. „Je to pro mě emoční (záležitost). Od chvíle, kdy jsem 2. září dostala oznámení od soudce, skoro nespím,“ sdělila agentuře AP Rita Boncompagniová Ludovisiová, která vilu obývá. Její manžel v době, kdy se s ní oženil, chátrající nemovitost používal jen jako kancelář. Pár pak společně sídlo renovoval, zpřístupnil ho studentům i skupinám turistů a pořádal v něm večeře.

Mgr. Petr Jezdinský (ekonomické rubriky webů)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč