Automobilka Hyundai Nošovice letos vyrobí více automobilů než v roce 2019 před covidem.

14. 4. 2023
Vážení čtenáři, milí klienti, automobilka Hyundai Nošovice letos plánuje výrobu více aut než v posledním předcovidovém roce a zatím se jí plán daří naplňovat. Zatímco v roce 2019 vyrobila přes 309.000 aut, letos by to mělo být 321.000. Loni jich vyjelo z továrny 275.000. Za poslední dva roky se také výrazně zvýšil podíl elektromobilů a hybridů a už tvoří mírně přes 50 procent produkce.

V roce 2018 přitom ještě tvořila auta se spalovacím motorem 99,5 procenta, sdělil na brněnské konferenci o očekávaném vývoji v automobilovém průmyslu zástupce firmy Petr Michník. Příští rok má podíl čistých elektromobilů dvojnásobně růst.

Tím, že automobilka vyrobí více aut než v předcovidovém roce, ač nebyl rekordní, se vymyká situaci v automobilovém průmyslu. Většina automobilek totiž po covidu i kvůli problémům v dodavatelských řetězcích vyrábí méně. Např. Tomáš Potoček z KIA Slovakia na konferenci uvedl, že továrna v roce 2019 vyrobila 344.000 vozidel. Loni a letos má být výroba prakticky totožná na úrovni 306.000 vozů. „Plán výroby se nám daří letos držet, ale konec roku bude pro nás i pro dodavatele velmi náročný,“ uvedl Potoček. Podle Michníka trápí Hyundai stejně jako ostatní automobilky problém s dodávkou čipů. „Ale daří se nám je nakupovat tak, že jsme nemuseli letos zrušit ani jednu směnu. Ale je to velmi komplikované,“ řekl Michník.

Mgr. Petr Jezdinský (s využitím ČTK)

Zapojte se do diskusí

Zde máte možnost zapojit se do diskuze či položit provozovateli stánek nějaký dotaz.

Tento prohlížeč je zastaralý a proto není podporován.
Stáhněte si prosím novější prohlížeč